3 glavna simptoma korone ima još jedno stanje koje je prilično često u Srbiji: Kako ih razlikovati?

Kako da razlikujete simptome korona virusa i polenske groznice?

Bilo kakva pojava groznice ili gubitka mirisa odmah će nas asocirati na korona virus, ali činjenica je da polenska groznica i Covid-19 dele brojne simptome, što otežava da razaznate pravu istinu dok ne uradite test.

Blokirani nosni putevi, gubitak mirisa i česte glavobolje su zajednički simptomi oba stanja.

Međutim, važno je proveriti da li su ti simptomi praćeni i drugim karakterističnim znakovima.

Na primer, groznica je čest znak korona virusa, ali nije povezana sa alergijama.

Ako i kijate često, verovatnije je da je to od polena, a ne od korona virusa.

– Neki od simptoma polenske groznice mogu biti prisutni i kod korona virusa, a to su gubitak mirisa, glavobolja, zapušen nos i opšte stanje malaksalosti – navodi se na medicinskoj stranici Patient.info.

Ako imate astmu i alergiju na polen možda ćete otkriti da upravo ona pogoršava neke od simptoma astme – poput kratkog daha. Ustvari neki ljudi imaju simptome astme samo u toku alergije na polen. Pošto je zadihanost jedan od znakova korona virusa, razumljivo je da možete biti nesigurni.

Većina obolelih od polenske groznice pati od toga od detinjstva i verovatno će dobiti simptome svake godine u isto vreme, tako da znaju šta da očekuju. Ali, ako nikada pre niste imali alergiju na polen, iznenadni razvoj respiratornih simptoma mogao bi biti razlog za zabrinutost.

Ukoliko simptome alergije prati i povišena temperatura onda bi odmah trebalo da se samoizolujete dok testom ne potvrdite šta je u pitanju.

(T.T./Telegraf.rs)