Korpa za koronu: Šta treba imati kod kuće i kako se pripremiti?

Napravili smo korpicu i vodič za pametnu kupnju u slučaju da morate ostati kod kuće 14 dana. Ovaj vodič je tu kako bi vam olakšao te dve sedmice, ukoliko uopšte dođe do toga.

Dovoljno je da imate namirnica za dve nedelje, a ne da nagomilavate hranu mnogo duži period. Važno je zadržati smirenost i ne stvarati paniku, pa isto tako ne treba požuriti u samoposluge i isprazniti police. Pratite dnevna izvješća i upute koje šalju nadležne službe kako biste bili u tijeku s informacijama i svakako se pridržavajte savjeta struke. Ne pokušavajte zaobići ili na drugi način prekršiti upute, jer one su tu radi svih građana i njihove zdravstvene sigurnosti.

Izolacija ne mora biti loša stvar, baš naprotiv. Zapravo, to je idealno vrijeme da produbite odnose s voljenima i provedete zajedničko vrijeme kvalitetno. No prije toga, trebate se dobro opskrbiti namirnicama koje će dostajati za cijelu obitelj.

Svatko je odlaskom u trgovinu barem jedanput zaboravio kupiti nešto po što je došao, pa kako bismo vam olakšali pripremu i spriječili zaboravljanje važnih artikala, u nastavku donosimo popis nužnih namirnica za četveročlanu obitelj.

Konzerve graha, ribe i konzerviranog povrća neće biti naodmet i dobro će se uklopiti, a ako volite grickalice, ne zaboravite spremiti koju čokoladu i paket keksića za crne dane.

Djecu će to sigurno razveseliti, a možete i u zamrzivač ostaviti spremljen neki slatkiš kojom ćete iznenaditi obitelj kad se okupite za stolom. 

Pametna kupnja

Pri kupnji se fokusirajte na trajne namirnice koje mogu dugo stajati ili imaju neograničen rok trajanja, a pritom imajte na umu da je dobro spremiti one koje ne zahtijevaju kompliciranu pripremu i možete ih koristiti bez da trošite vodu. Kad smo već kod toga, bilo bi dobro spremiti i nekoliko litara pitke vode po članu kućanstva, za slučaj da se prekine opskrba.

Prije nego što krenete u kupnju, uzmite si pola sata vremena i provjerite stanje namirnica koje već imate u ormarićima i smočnicama, te sjednite i pripremite popis stvari koje planirate kupiti kako ništa važno ne biste zaboravili.

Pitajte i ostale ukućane što misle da bi im moglo zatrebati tijekom tog perioda, pa dodajte na popis i pripremite. Ako i ne potrošite sve što ste kupili za izolaciju, dobro će vam doći tijekom ostatka godine pa na to gledajte kao na ulaganje za budućnost.

Također, ne zaboravite na artikle za osobnu higijenu, a u kući svakako valja imati spremnu i kutiju za prvu pomoć u slučaju manjih ozljeda. Provjerite u kakvom je stanju kućna ljekarna, pa svakako dodajte lijekove ili sirupe za snižavanje temperature, protiv kašlja ili sprej za nos. Ako ste kronični bolesnik i koristite druge lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom oko mogućnosti da se unaprijed pripremite za izolaciju te pripremite dovoljnu količinu lijeka.

Dvosedmična izolacija

Bilo bi dobro da imate i alkohol za dezinfekciju, a provjerite je li vam toplomjer ispravan. S obzirom na mogućnost da ćete u kući ostati oko dvije sedmice, ne zaboravite na veće količine sredstava za dezinfekciju i čišćenje, osobito ako član kućanstva već ima virozu ili prehladu. U gotovo svim trgovinama mogu se kupiti rukavice za jednokratnu uporabu koje ćete koristiti prilikom čišćenja i potom baciti, a možete kupiti i više krpica za pranje i čišćenje koje možete baciti nakon što ste završili s pospremanjem.

Također, ako imate malu djecu, ne zaboravite opskrbiti se većom količinom pelena i hrane ze bebe te kašica. Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca, ne zaboravite ni na njihovu hranu, pijesak ili druge potrebe. Kod kupnje birajte racionalno i ne dopustite si da vas ponese masovna histerija.

A kad ste već dobili neprocjenjivo vrijeme koje možete provesti sa članovima svoje obitelji, svakako gledajte da ga pametno iskoristite. Naravno da će dio vremena svakog člana kućanstva otići na gledanje omiljenih serija i praćenje vijesti, kao i na igrice na mobitelu.

Unatoč izvanrednoj situaciji, i dalje vrijedi pravilo da boravak pred ekranima šteti zdravlju, pa mališanima ograničite vrijeme provedeno pred uređajima. Ponekad možete zajedno pogledati omiljene serije i filmove, no ako imate djecu, pomoći će druge aktivnosti koje uključuju sve članove obitelji.

Što s vremenom?

To mogu biti različite društvene igre, pa čak i one obične poput boce istine, do kompliciranijih stolnih igara. Dio vremena posvetite i učenju te ponavljanju školskog gradiva, a uvijek možete vašom maštom omogućiti stvaranje pravih malih umjetničkih djela.

Plastelin, vodene boje, tempere, pastele i sličan pribor uz škare, ljepilo i malo šljokica mogu rezultirati predivnim crtežima. Ili pak možete kao obitelj dogovoriti zajednički umjetnički projekt, veliku sliku ili skulpturu na kojoj ćete svi raditi i poslije je s ponosom držati na istaknutom mjestu u stanu kao uspomenu.

Dodatno, dijete možete naučiti nekim novim vještinama poput šivanja, pletenja ili pripreme jednostavnijih jela.

Izvor: https://www.cazin.net/magazin/korpa-za-koronu-sta-treba-imati-kod-kuce-i-kako-se-pripremiti